Wetten en regels worden continue aangepast en geoptimaliseerd. Mede door de snelle (en soms drastische) veranderingen die plaatsvinden in cultuur en samenleving, dienen de wetten en regels hierin mee te bewegen. Ook in het verkeer verandert er veel. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je smartphone in de auto of op de fiets. Dertig jaar geleden was dit nog geen issue, omdat smartphones gewoonweg nog niet bestonden. Maar tegenwoordig is het belangrijk dat ook hierop wordt gehandhaafd zodat het verkeer zo veilig mogelijk blijft verlopen. Ben jij van plan om te starten met rijlessen of mag je binnenkort al op examen? Dan is het prettig om op de hoogte te zijn van de meest recente veranderingen in verkeerswetten! Hieronder benoemen we de meest recente veranderingen in de Nederlandse verkeerswetten en hoe deze invloed kunnen hebben op jouw rijlessen.
Strengere regels voor smartphone gebruikSinds 2019 is het officieel verboden om een mobiele telefoon in de hand te houden tijdens het besturen van een voertuig. Dit geldt dus niet alleen tijdens het besturen van een auto, maar ook op de fiets! Tijdens rijlessen kan dus meer aandacht worden besteed aan handsfree systemen om bewustwording te creëren voor de afleiding die elektronische apparaten kunnen veroorzaken tijdens het rijden. Daarbij bestaan er tegenwoordig speciale flitspalen die kunnen vastleggen of jij tijdens het rijden bijvoorbeeld op je telefoon zit. Hier zit uiteraard een flinke geldsom aan verbonden. Vermijd dit risico, en gebruik je smartphone pas weer wanneer je uit de auto stapt!
Wijzigingen in snelheidslimietenWaar je vroeger lekker 120 of zelfs 130 km/uur mocht rijden, is dit limiet nu verlaagd naar 100 km/uur. Dit geldt gelukkig alleen voor de uren tijdens de spits. Vanaf 19:00 uur in de avond tot 06:00 uur ‘s ochtends, mag je wel nog 120 of 130 km/uur rijden op de daarvoor bestemde wegen. Het gevolg hiervan is dat rijinstructeurs extra aandacht moeten besteden aan de snelheid en erop dienen te handhaven dat de student niet te hard rijdt binnen de gelimiteerde uren.
Nieuwe regels voor elektrische scootersMet de toename van de elektrische scooters zijn er nieuwe regels geïntroduceerd. De meest voornaamste nieuwe regel hierbij is de verplichting voor het dragen van een helm. Niet het meest fashionable item, maar let erop dat je niet meer zonder helm de openbare weg op gaat met je scooter!
Zero tolerance beleid voor alcohol bij beginnende bestuurdersVoorheen werd het getolereerd dat een ervaren bestuurder (minimaal 5 jaar of langer in bezit van een rijbewijs) maximaal 0.5 promille en een beginnende bestuurder (korter dan 5 jaar in het bezit van een rijbewijs) 0.2 promille alcohol in het bloed had tijdens het besturen van een voertuig. Echter, om ongevallen te reduceren, wordt er tegenwoordig een zero tolerance beleid gehanteerd bij beginnende bestuurders. Dit betekent dat een beginnende bestuurder geen druppel alcohol in het bloed mag hebben tijdens het besturen van een auto. Denk jij de avond voor je rijexamen nog even lekker door te zakken in de kroeg? Denk daar dan toch nog eens goed over na! Want met het kleinste beetje alcoholrestje in je bloed, mag jij absoluut de auto niet in!
Veranderingen in regels voor rijexamenRegels rondom het rijexamen kunnen continue veranderen. Het is daarom allereerst goed om de huidige regels te checken bij jouw rijinstructeur. Tegenwoordig zijn er al strengere eisen met betrekking tot het zelfstandig rijden en navigeren. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van eventuele veranderingen zodat je je goed kunt voorbereiden op je aankomende rijexamen.
Invoering van milieuzonesIn verschillende steden zijn milieuzones ingevoerd. In deze zones gelden beperkingen voor bepaalde type voertuigen. Zo bestaan er bij de Peel in Brabant dergelijke milieuzones waar enkel fietsers en voetgangers zijn toegestaan. Met de auto mag je hier niet rijden. Tijdens je rijlessen en examen dient je rijinstructeur je hierop te attenderen. Maar het is ook van belang dat jij deze gebieden weet te herkennen aan bijvoorbeeld borden of andere signaleringen. Daarnaast kunnen rijlessen tegenwoordig dieper ingaan op het milieubewust rijden om CO2-uitstoot te verminderen.
Wijzigingen in de fietsregelgevingDoor de stijgende prijzen en de inflatie, is het voor veel jongeren steeds moeilijker om een auto aan te schaffen. Daarbij neemt het gebruik en het aanbod van elektrische fietsen steeds meer toe. Het fietsverkeer blijft alsmaar toenemen. Hierdoor zijn er strengere regels gekomen voor automobilisten betreffende het passeren en de interactie fietsers.
Deze veranderingen in verkeerswetten vereisen dat rijinstructeurs voortdurend hun kennis bijwerken en hun lesmethode aanpassen. Hierdoor kan het zijn dat reguliere rijlessen langer duren, ten opzichte van de rijlessen van jaren geleden. Rijschool Waalwijk speelt hier goed op in door een spoedcursus voor je rijbewijs in Waalwijk aan te bieden. Ook hier komen de veranderingen van wet- en regelgeving aanbod, maar hoef je geen langere rijlessen te volgen. Echter, sneller hoeft niet altijd beter te zijn. Het is vooral van belang dat je bewust bent van de vernieuwde situaties en op correcte en veilige wijzen kunt handelen tijdens je deelname aan het verkeer! |