Serpentis
Image default
Bedrijven

Oplichters die online hun slachtoffers verleiden

Het begint heel onschuldig met een leuke mail of berichtje. De oplichters online zoeken naar slachtoffers op datingsites of sociale netwerken zoals Instagram, Snapchat of Facebook en doorzoeken daar de ledenlijsten. Een korte online uitnodiging om te chatten is waar het allemaal mee begint. Om zichzelf interessant te maken voor het potentiële slachtoffer, komen de romantisch oplichters altijd met ongewone levensverhalen. Zo proberen ze zichzelf zo interssant mogelijk te maken.
 

 

Bekende online oplichters praktijken

Oplichters poseren zich als ingenieurs, architecten, sociologen, ontwerpers in de olie-industrie, dierenartsen, computerspecialisten, Amerikaanse soldaten of de oplichter beweert dat hij Frans is. De als profiel foto hebben de oplichters vrijwel altijd een zeer aantrekkelijk persoon uitgekozen. Bij voorkeur foto’s van een aantrekkelijk persoon die ook al veel verschillende foto’s online heeft staan.

Zo heeft de oplichter voldoende materiaal om op te sturen naar zijn slachtoffers. Meestal doet de oplichter zich voor als iemand die in Amerika of Europa woont, maar wonen ze echt in West-Afrika. De slachtoffers merken dit echter niet, omdat deze oplichters perfect Engels spreken.

Oplichters doen zich ook vaak voor als vrouw. Dan doen ze zich voor als verpleegster, dokter, werknemer in een weeshuis of als leraar, actrice of zakenvrouw. De vrouwen op de foto’s in socialenetwerken en op datingsites zijn uiterst aantrekkelijk.

Maar ook deze foto’s zijn meestal gestolen of gefotografeerd voor oplichterij. Veel vrouwen doen alsof ze Russisch zijn. Maar ze kunnen ook uit Zuid-Amerika, Thailand, Afrika of Europa komen. Alle oplichtende vrouwen hebben ook een perfecte beheersing van de Engelse taal, soms zelfs van de Nederlandse taal.
 

 

Werkwijze van de Love Scammer

De oplichters slagen er op ten duur in om zichzelf onmisbaar te maken in het dagelijkse leven van hun slachtoffers en dat zonder één enkele ontmoeting. Een romantische mail in de ochtend wordt gevolgd door een kort telefoontje in de middag en na het werk wordt er urenlang gechat of gebeld.

In het begin gaan de gesprekken niet over geld, maar over carrière, familie, liefde en een gezamenlijke toekomst. Verhalen over overleden echtgenoten en kinderen worden vaak besproken. De oplichters beloven vaak langs te komen bij hun geliefde. Maar voor of kort nadat het ticket naar Nederland is geboekt, zijn er moeilijkheden: Overvallen, gestolen of in beslag genomen paspoorten, een ziekenhuisopname na een auto-ongeluk of problemen met creditcards.

Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd om geld te sturen via een contante overschrijving (bijv. Western Union of MoneyGram). De liefde wordt altijd sterk benadrukt in zulke bedelbrieven. Soms worden slachtoffers gecontacteerd door buitenstaanders zoals een “dokter”, een “politieagent” of “familieleden” die gebruikt worden nog meer druk op het slachtoffer uit te oefenen. Dit gaat vaak zo ver dat de oplichters hun zelfmoord aankondigen, alleen maar om het geld te krijgen.

Soms vragen de oplichters aan hun slachtoffers om kopieën van hun paspoort en identiteitskaart. Om op die manier een gezamenlijke rekening te openen. Dit maakt het gemakkelijk om identiteitsdocumenten te vervalsen. Hulp bij een visumaanvraag is ook zeer gewild.