Serpentis
Image default
Zakelijk

Ontslag op staande voet, hoe werkt dat?

Een ontslag op staande voet gebeurd niet zomaar. Het is dan ook alleen in uitzonderlijke situaties toegestaan. Wanneer is zo’n ontslag toegestaan en wat is ontslag op staande voet eigenlijk? In dit artikel vertellen we je er alles over, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je er eens mee te maken krijgt.

 

Als je wordt ontslagen op staande voet, kun je ervoor kiezen om dat besluit aan te vechten met arbeidsrecht advocaat rechtnet.nl. Wanneer je ontslag bijvoorbeeld niet aan de voorwaarden voldoet, kun je hiertegen in gaan. Aan het eind van dit artikel leggen we je kort uit hoe je dat doet.

Wat is ontslag op staande voet?

Wanneer de werkgever (of heel soms de werknemer) per direct, zonder een opzegtermijn in acht te nemen, de arbeidsovereenkomst opzegt. Je stopt dan dus direct met werken. Dit mag niet zomaar en in een normale situatie kan de werkgever de arbeidsovereenkomst dan ook niet eenzijdig verbreken. 

 

Wanneer je op staande voet ontslagen wordt, zijn de gevolgen behoorlijk groot. Je bent immers direct je baan kwijt en de loonbetaling stopt dan ook meteen. Daarbij verlies je ook je recht op een WW-uitkering.

Wanneer wordt je op staande voet ontslagen?

Je kunt dus niet zomaar op staande voet worden ontslagen, maar het kan weldegelijk. Wanneer er wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden, kun je wel op staande voet worden ontslagen:

 

  1. Er is sprake van een dringende reden. Vaak betekent dit dat je je ernstig verwijtbaar gedragen moet hebben.

  2. Het ontslag op staande voet is onverwijld gegeven. Dat betekent dat de werkgever direct na het bewuste incident is overgegaan tot ontslag op staande voet.

  3. De werkgever heeft het recht om te weten waarom hij op staande voet ontslagen wordt en dat moet ook direct duidelijk gemaakt worden.

Je ontslag op staande voet aanvechten

Ben je op staande voet ontslagen? Laat er dan geen gras over groeien en vraag direct om juridisch advies. Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met RechtNet. Je hebt maximaal twee maanden om je ontslag aan te vechten. Je advocaat kan ervoor zorgen dat deze termijn niet overschreden wordt en gaat voor je na of de zaak te winnen is of niet.

 

https://www.rechtnet.nl/rechtsgebieden/arbeidsrecht/